Aszalt gyümölcsös ropogós mártogatós
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Mogyoró-ropogóshoz:
50 g mogyoró
40 g sózott földimogyoró
½ teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál juharszirup vagy méz
2 késhegynyi tengeri só
Mártogatóshoz:
100 g aszalt gyümölcs
200 ml víz
1 gerezd fokhagyma
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál mandulakrém
1 evőkanál narancs- vagy citromlé
kurkuma
1 evőkanál fehér ecet
1 pohár tejföl 20 %-os (150 g)
só
frissen őrölt bors
őrölt római kömény
curry
chilipehely
Elkészítés
Előkészítés:
A mártogatóshoz az aszalt gyümölcsöt főzőedényben vízzel felforraljuk, és kb. 20 percig fedő nélkül lassú tűzön főzzük, közben időnként megkeverjük. A ropogóshoz a tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Ropogós:
A mogyorót és a földimogyorót durvára aprítjuk, tálba öntjük, majd összekeverjük a fahéjjal, a juharsziruppal és a sóval. Elosztjuk a tepsiben, és a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A mogyorós keveréket a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Mártogatós:
A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Az aszalt gyümölcsöt keverőpohárba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a mandulakrémet, a narancs- vagy citromlevet, a kurkumát, az ecetet és a tejfölt, majd botmixerrel finomra pürésítjük. Sóval, borssal, köménnyel, curryvel és chilipehellyel ízesítjük. A mártogatóst egy kicsit állni hagyjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a ropogóssal megszórjuk vagy mellé tálaljuk.
A mogyorót és a földimogyorót durvára aprítjuk, tálba öntjük, majd összekeverjük a fahéjjal, a juharsziruppal és a sóval. Elosztjuk a tepsiben, és a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A mogyorós keveréket a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Mártogatós:
A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Az aszalt gyümölcsöt keverőpohárba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a mandulakrémet, a narancs- vagy citromlevet, a kurkumát, az ecetet és a tejfölt, majd botmixerrel finomra pürésítjük. Sóval, borssal, köménnyel, curryvel és chilipehellyel ízesítjük. A mártogatóst egy kicsit állni hagyjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a ropogóssal megszórjuk vagy mellé tálaljuk.
Tippek:
Kombináljuk a mártogatóst bacon-ös kenyérpálcikával vagy egyszerűen nachos-szal.
A mogyoró-ropogóst szórhatjuk salátára is.
A mogyoró-ropogóst szórhatjuk salátára is.
Kedvencnek jelölöm
Aszalt gyümölcsös ropogós mártogatós
Hozzávalók
kb. 12 adag elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Mogyoró-ropogóshoz:
50 g mogyoró
40 g sózott földimogyoró
½ teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál juharszirup vagy méz
2 késhegynyi tengeri só
Mártogatóshoz:
100 g aszalt gyümölcs
200 ml víz
1 gerezd fokhagyma
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál mandulakrém
1 evőkanál narancs- vagy citromlé
kurkuma
1 evőkanál fehér ecet
1 pohár tejföl 20 %-os (150 g)
só
frissen őrölt bors
őrölt római kömény
curry
chilipehely
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A mártogatóshoz az aszalt gyümölcsöt főzőedényben vízzel felforraljuk, és kb. 20 percig fedő nélkül lassú tűzön főzzük, közben időnként megkeverjük. A ropogóshoz a tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Ropogós:
A mogyorót és a földimogyorót durvára aprítjuk, tálba öntjük, majd összekeverjük a fahéjjal, a juharsziruppal és a sóval. Elosztjuk a tepsiben, és a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A mogyorós keveréket a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Mártogatós:
A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Az aszalt gyümölcsöt keverőpohárba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a mandulakrémet, a narancs- vagy citromlevet, a kurkumát, az ecetet és a tejfölt, majd botmixerrel finomra pürésítjük. Sóval, borssal, köménnyel, curryvel és chilipehellyel ízesítjük. A mártogatóst egy kicsit állni hagyjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a ropogóssal megszórjuk vagy mellé tálaljuk.
A mogyorót és a földimogyorót durvára aprítjuk, tálba öntjük, majd összekeverjük a fahéjjal, a juharsziruppal és a sóval. Elosztjuk a tepsiben, és a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A mogyorós keveréket a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Mártogatós:
A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Az aszalt gyümölcsöt keverőpohárba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a mandulakrémet, a narancs- vagy citromlevet, a kurkumát, az ecetet és a tejfölt, majd botmixerrel finomra pürésítjük. Sóval, borssal, köménnyel, curryvel és chilipehellyel ízesítjük. A mártogatóst egy kicsit állni hagyjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a ropogóssal megszórjuk vagy mellé tálaljuk.
Tippek:
Kombináljuk a mártogatóst bacon-ös kenyérpálcikával vagy egyszerűen nachos-szal.
A mogyoró-ropogóst szórhatjuk salátára is.
A mogyoró-ropogóst szórhatjuk salátára is.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?