 
                Burgonyás-tönkölybúzás zsemle
 Több, mint 60 perc
                        Több, mint 60 perc
                     Kis gyakorlat szükséges
                        Kis gyakorlat szükséges
                     8 darab
                            8 darab
                        Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
                                        sütőpapír
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Előtésztához:
                                        50 g tönkölyliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál méz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        75 ml víz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        250 g burgonya
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        só
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        450 g tönkölyliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        egy kevés őrölt szerecsendió
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 ml langyos tej
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 ml langyos víz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Kenéshez:
                                        némi víz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Elkészítés
Előkészítés:
                                    Előtészta:
Előző nap óvatosan keverje össze a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze egy kanállal, fedje le, és hagyja állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.
                            Előző nap óvatosan keverje össze a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze egy kanállal, fedje le, és hagyja állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.
Elkészítés:
                                    Tészta:
Hámozzuk meg a burgonyát, és sós vízben addig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Szűrjük le a vizet, pürésítsük a burgonyát, vagy nyomjuk át egy burgonyanyomón, és hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, 1 1/2 teáskanál sót, a szerecsendiót, a tejet, a vizet és az előtésztát. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 45-50 perc) a tészta mérete.
Béleljünk ki tepsit sütőpapírral. Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő darabra. A tésztadarabokat formázzuk kör alakúra, helyezzük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztadarabok felületét késsel tetszés szerint vagdossuk be, és kevés vízzel kenjük meg. Helyezzük a tepsit a sütő középső részébe.
Sütési idő: kb. 10 perc
Kérjük, vegye figyelembe sütője saját tulajdonságait!
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és süssük a zsemléket aranybarnára.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Vegyük ki a zsemléket a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
                            Hámozzuk meg a burgonyát, és sós vízben addig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Szűrjük le a vizet, pürésítsük a burgonyát, vagy nyomjuk át egy burgonyanyomón, és hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, 1 1/2 teáskanál sót, a szerecsendiót, a tejet, a vizet és az előtésztát. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 45-50 perc) a tészta mérete.
Béleljünk ki tepsit sütőpapírral. Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő darabra. A tésztadarabokat formázzuk kör alakúra, helyezzük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztadarabok felületét késsel tetszés szerint vagdossuk be, és kevés vízzel kenjük meg. Helyezzük a tepsit a sütő középső részébe.
Sütési idő: kb. 10 perc
Kérjük, vegye figyelembe sütője saját tulajdonságait!
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és süssük a zsemléket aranybarnára.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Vegyük ki a zsemléket a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
                                    A zsemléket sütés előtt megszórhatjuk durva tengeri sóval, napraforgó- vagy tökmaggal.
A zsemlék fagyasztásra alkalmasak.
                            A zsemlék fagyasztásra alkalmasak.
 Nincs értékelve
                            
                                Nincs értékelve
                            
                        
                        
                            Kedvencnek jelölöm
                        
                                                     
                                            
                 
                                            Burgonyás-tönkölybúzás zsemle
Hozzávalók
8 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
                                        sütőpapír
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        250 g burgonya
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        só
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        450 g tönkölyliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál cukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        egy kevés őrölt szerecsendió
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 ml langyos tej
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 ml langyos víz
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Kenéshez:
                                        némi víz
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
                                    Előtészta:
Előző nap óvatosan keverje össze a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze egy kanállal, fedje le, és hagyja állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.
                            Előző nap óvatosan keverje össze a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze egy kanállal, fedje le, és hagyja állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.
Elkészítés:
                                    Tészta:
Hámozzuk meg a burgonyát, és sós vízben addig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Szűrjük le a vizet, pürésítsük a burgonyát, vagy nyomjuk át egy burgonyanyomón, és hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, 1 1/2 teáskanál sót, a szerecsendiót, a tejet, a vizet és az előtésztát. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 45-50 perc) a tészta mérete.
Béleljünk ki tepsit sütőpapírral. Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő darabra. A tésztadarabokat formázzuk kör alakúra, helyezzük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztadarabok felületét késsel tetszés szerint vagdossuk be, és kevés vízzel kenjük meg. Helyezzük a tepsit a sütő középső részébe.
Sütési idő: kb. 10 perc
Kérjük, vegye figyelembe sütője saját tulajdonságait!
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és süssük a zsemléket aranybarnára.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Vegyük ki a zsemléket a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
                            Hámozzuk meg a burgonyát, és sós vízben addig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Szűrjük le a vizet, pürésítsük a burgonyát, vagy nyomjuk át egy burgonyanyomón, és hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, 1 1/2 teáskanál sót, a szerecsendiót, a tejet, a vizet és az előtésztát. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 45-50 perc) a tészta mérete.
Béleljünk ki tepsit sütőpapírral. Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő darabra. A tésztadarabokat formázzuk kör alakúra, helyezzük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztadarabok felületét késsel tetszés szerint vagdossuk be, és kevés vízzel kenjük meg. Helyezzük a tepsit a sütő középső részébe.
Sütési idő: kb. 10 perc
Kérjük, vegye figyelembe sütője saját tulajdonságait!
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és süssük a zsemléket aranybarnára.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Vegyük ki a zsemléket a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
                                    A zsemléket sütés előtt megszórhatjuk durva tengeri sóval, napraforgó- vagy tökmaggal.
A zsemlék fagyasztásra alkalmasak.
                            A zsemlék fagyasztásra alkalmasak.
 
                                            Legújabb cikkek
    1
                         
            
     
            Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
 
                    
    2
                         
            
     
            Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
 
                    
    3
                         
            
     
            Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
 
                     
                     
                    
 Sós tészták
                                    Sós tészták
                                 Kelt tészták
                                    Kelt tészták
                                 
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         Belépés Facebook fiókkal
                                Belépés Facebook fiókkal
                             Belépés Google fiókkal
                                Belépés Google fiókkal
                            
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?