Burgonyás-tönkölybúzás zsemle
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Előtésztához:
Tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Előző nap óvatosan keverje össze a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze egy kanállal, fedje le, és hagyja állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.
Elkészítés:
Hámozzuk meg a burgonyát, és sós vízben addig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Szűrjük le a vizet, pürésítsük a burgonyát, vagy nyomjuk át egy burgonyanyomón, és hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, 1 1/2 teáskanál sót, a szerecsendiót, a tejet, a vizet és az előtésztát. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 45-50 perc) a tészta mérete.
Béleljünk ki tepsit sütőpapírral. Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő darabra. A tésztadarabokat formázzuk kör alakúra, helyezzük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztadarabok felületét késsel tetszés szerint vagdossuk be, és kevés vízzel kenjük meg. Helyezzük a tepsit a sütő középső részébe.
Sütési idő: kb. 10 perc
Kérjük, vegye figyelembe sütője saját tulajdonságait!
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és süssük a zsemléket aranybarnára.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Vegyük ki a zsemléket a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A zsemlék fagyasztásra alkalmasak.
Burgonyás-tönkölybúzás zsemle
Hozzávalók
8 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Előző nap óvatosan keverje össze a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze egy kanállal, fedje le, és hagyja állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.
Elkészítés:
Hámozzuk meg a burgonyát, és sós vízben addig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Szűrjük le a vizet, pürésítsük a burgonyát, vagy nyomjuk át egy burgonyanyomón, és hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, 1 1/2 teáskanál sót, a szerecsendiót, a tejet, a vizet és az előtésztát. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 45-50 perc) a tészta mérete.
Béleljünk ki tepsit sütőpapírral. Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő darabra. A tésztadarabokat formázzuk kör alakúra, helyezzük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tésztadarabok felületét késsel tetszés szerint vagdossuk be, és kevés vízzel kenjük meg. Helyezzük a tepsit a sütő középső részébe.
Sütési idő: kb. 10 perc
Kérjük, vegye figyelembe sütője saját tulajdonságait!
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és süssük a zsemléket aranybarnára.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Vegyük ki a zsemléket a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A zsemlék fagyasztásra alkalmasak.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?