Ekler fánk vaníliás tejszínhabbal
Hozzávalók
Sütőlemezhez:
Égetett tésztához:
Mázhoz:
Töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó-felső sütés: 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vizet a vajjal vagy margarinnal egy kis lábasban felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről. A lisztet a keményítővel összekeverjük, átszitáljuk, és egyszerre a forró folyadékhoz adjuk. Az egészet egy kanállal sima tésztává keverjük. Visszahelyezzük a tűzre, és folyamatos keverés mellett 1 percen át melegítjük („égetjük”). Ezután keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), a legmagasabb fokozaton hozzádolgozunk 2 tojást egyesével, egymást követően. Az utolsó tojást elhabarjuk, és csak annyit adunk a tésztához, amennyit felvesz: sűrű, csillogó felszínű tésztát kell kapnunk. Hagyjuk kihűlni. A sütőport csak hűlés után keverjük hozzá.
A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba (13 mm Ø) töltjük. A sütőlemezre 12 darab 10 cm hosszú csíkot nyomunk (a csíkok között távolságot hagyunk), és a sütő alsó harmadában megsütjük. Figyelem: A sütési idő első 15 perce alatt a sütőajtót semmiképpen se nyissuk ki, mert a sütemény összeesik.
Sütési idő: kb. 25-26 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütés után azonnal levágjuk a sütemények tetejét, a feleket rácson hagyjuk kihűlni.
Máz:
Az étcsokoládét feldaraboljuk, vízgőz felett a cukorral és az olajjal együtt megolvasztjuk. Az eklerek kalapjait a csokiba mártjuk, lecsepegtetjük, és sütőpapírra téve hagyjuk megszilárdulni. Az olvasztott csokoládét ecset segítségével is felvihetjük a fánkokra.
Töltelék:
A mandarint szűrőbe tesszük, hagyjuk lecsepegni. A habtejszínt a habfixálóval, a porcukorral és a vanília pasztával kemény habbá verjük. A tölteléket csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánkok alsó felére nyomjuk. A tejszínhabon elosztjuk a mandarinokat, és rátesszük a csokoládés eklerkalapokat. Enyhén behűtve tálaljuk.
Ekler fánk vaníliás tejszínhabbal
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Sütőlemezhez:
Égetett tésztához:
Mázhoz:
Töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó-felső sütés: 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vizet a vajjal vagy margarinnal egy kis lábasban felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről. A lisztet a keményítővel összekeverjük, átszitáljuk, és egyszerre a forró folyadékhoz adjuk. Az egészet egy kanállal sima tésztává keverjük. Visszahelyezzük a tűzre, és folyamatos keverés mellett 1 percen át melegítjük („égetjük”). Ezután keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), a legmagasabb fokozaton hozzádolgozunk 2 tojást egyesével, egymást követően. Az utolsó tojást elhabarjuk, és csak annyit adunk a tésztához, amennyit felvesz: sűrű, csillogó felszínű tésztát kell kapnunk. Hagyjuk kihűlni. A sütőport csak hűlés után keverjük hozzá.
A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba (13 mm Ø) töltjük. A sütőlemezre 12 darab 10 cm hosszú csíkot nyomunk (a csíkok között távolságot hagyunk), és a sütő alsó harmadában megsütjük. Figyelem: A sütési idő első 15 perce alatt a sütőajtót semmiképpen se nyissuk ki, mert a sütemény összeesik.
Sütési idő: kb. 25-26 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütés után azonnal levágjuk a sütemények tetejét, a feleket rácson hagyjuk kihűlni.
Máz:
Az étcsokoládét feldaraboljuk, vízgőz felett a cukorral és az olajjal együtt megolvasztjuk. Az eklerek kalapjait a csokiba mártjuk, lecsepegtetjük, és sütőpapírra téve hagyjuk megszilárdulni. Az olvasztott csokoládét ecset segítségével is felvihetjük a fánkokra.
Töltelék:
A mandarint szűrőbe tesszük, hagyjuk lecsepegni. A habtejszínt a habfixálóval, a porcukorral és a vanília pasztával kemény habbá verjük. A tölteléket csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánkok alsó felére nyomjuk. A tejszínhabon elosztjuk a mandarinokat, és rátesszük a csokoládés eklerkalapokat. Enyhén behűtve tálaljuk.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?